viernes, 14 de noviembre de 2014

Sortida de ZER: Espluaga de Francolí i Montblanc

El segon divendres del mes de novembre els alumnes de Cicle Superior de tota la Zer Terra Alta Centre vam anar d'excursió a l'Espluga de Francolí, on vam visitar la Cova de la Font Major, i a Montblanc.Quan vam arribar a l'Espluga, es va posar a ploure i vam haver d'esmorzar a la botiga de records que hi ha al costat mateix de la cova. A continuació, ens van dividir en dos grups: mentre uns entraríem a la cova, els altres aniríem a fer un taller de Prehistòria en una altra cova més petita. Després, ens vam intercanviar les activitats.A la Cova de la Font Major vam poder veure com vivien els nostres avantpassats, a què es dedicaven, quins materials i eines utilitzaven... a través de representacions amb figures a tamany real i una sèrie d'audiovisuals. Segons el guia, vam recórrer mig quilòmetre dels tres i mig que fa aquesta cavitat.Al taller de Prehistòria ens van explicar coses sobre l'evolució humana i ens van ensenyar les eines de caça que feien servir els homes i les dones del Paleolític i del Neolític. Després, vam pintar sobre una llosa de pedra una pintura rupestre que ens vam endur cap a casa.Al migdia vam dinar tots, alumnes i mestres, al parc de l'Espluga.A la tarda, vam anar a donar un tomb per Montblanc; concretament vam veure la part emmurallada de la ciutat. Vam visitar el portal de Sant Jordi, l'església de Santa Maria la Major, la Torre dels Cinc Cantons i la plaça Major.Tot i que el trajecte es va ser una mica llarg perquè el temps no ens va acompanyar gaire, va ser un dia inoblidable. Semblava que ens haguéssim traslladat a viure a l'etapa de la Prehistòria.
Alumnat 5è  

martes, 28 de octubre de 2014

Aprenem amb l'ARCO

Els xiquets i xiquetes de 6è hem estrenat un material que s’ha comprat a l’escola que es diu ARCO. Ens servirà  per posar a prova i entrenar la nostra intel·ligència, l’orientació espacial, el raonament lògic, la capacitat d’abstracció, la concentració i el càlcul mental .
Consisteix en uns quadernets amb exercicis i preguntes i un estoig que conté unes fitxes de control.
Nosaltres mateixos ens autoavaluem perquè si hem encertat les respostes  i hem col·locat correctament les fitxes al seu lloc, ens sortirà una figura com la del model.
És molt divertit, entretingut i a més a més aprenem molt!

                                                                                                 Alumnat 6è


miércoles, 25 de junio de 2014

Expliquem contes als més petits de l'escola

"Hi ha històries grans, importants, empresonades en feixucs volums saberuts plens de grans paraules, històries de mai acabar, històries amb dret d'autor. I grans històries. Històries que els agrada ser contades a cau d'orella, viatjar de cor en cor; vestides de poesia, de conte..."
Els alumnes de cinquè, a la sisena hora d'animació a la lectura, hem preparat una activitat de contacontes per als alumnes de P3 i P4.
Tots hem gaudit molt amb l'activitat, els grans explicant els contes i els petits escoltant-los. Aquí teniu un recull amb la feina feta que esperem us agradi molt.

martes, 29 de abril de 2014

Piràmide de població escolar

Els xiquets i xiquetes de 5è estem estudiant les piràmides de població. Després de veure’n moltes i aprendre a interpretar-les hem decidit fer-ne una de l’alumnat de la nostra escola.
Primer vam anar classe per classe per saber quants xiquets i xiquetes hi havia a cada nivell.
Després vam confegir una taula per mostrar les dades obtingudes.
A continuació vam plasma-les en una piràmide, posant a la part esquerra els xiquets i a la part dreta les xiquetes començant des de P3 fins a 6è.
Calia fer una interpretació de la piràmide. Aquestes són les conclusions a les què vam arribar.
  • A l’Escola Cèsar Martinell del Pinell de Brai hi ha un total de 78 alumnes.
  • Tot i que a cop d’ull potser no ho sembla, en el total d’alumnat hi ha igual número de xiquets que de xiquetes: 39
  • Crida l’atenció que a 1r només hi ha una xiqueta i que a P5 i 5è el número de xiquets i xiquetes és el mateix.
  • Una altra cosa que es pot observar és que en els pròxims dos cursos marxaran cap a l’Institut un total de 27 alumnes. Això vol dir que baixarà, i molt, el número total d’alumnes de l’escola.
Esperem que us hagueu fet una idea de la realitat de la nostra escola amb aquesta piràmide de l’alumnat.


Alumnat de 5è


martes, 25 de febrero de 2014

Fem de meteoròlegs

Els xiquets i xiquetes de 5è hem fet de meteoròlegs durant uns dies. A part d’observar els meteoròlegs professionals de la TV per prendre’n model i fer-ne un seguiment, ens hem confeccionat el mapa, els símbols del temps i ens hem hagut de familiaritzar amb el vocabulari que utilitzen. La preparació de l’explicació que hem fet als companys i companyes sobre la predicció del temps ha estat complicada i hem pogut comprovar que la feina dels meteoròlegs no és gens fàcil.
Alumnat de 5è